< Terug naar overzicht

Werk in de kijker - Februari: Hopscheutenteelt

07 februari 2019

De afdeling die we in de maand februari in de kijker zetten, is net dat tikkeltje specialer dan een doorsnee opdracht op verplaatsing. Want als we voor de eerste keer weer hopscheuten mogen trekken, betekent dit officieel de start van het hopscheutenseizoen én dat de lente bijna in zicht is…
Hopscheuten zijn voor ons maatwerkbedrijf net zo speciaal omdat ze dé grondstof zijn van onze Houblonesse delicatessen die we bij Sowepo vervaardigen. De hopscheuten waarmee we onze ambachtelijke streekproducten maken, noemen we ook wel het “witte goud van Poperinge”.

Bij landbouwers Bart van Beveren uit Proven en Marc Vandevelde uit Reningelst mochten we dit jaar als eerste langsgaan om dit witte goud te oogsten. De hopscheuten die in deze tijd van het jaar al getrokken kunnen worden, zijn van binnenteelt. De scheuten bestemd voor culinaire doeleinden, worden eerst via de veiling verkocht. Wat overblijft zijn stengels en restanten die geen nut meer hebben voor reguliere afnemers, behalve dan voor Sowepo. 

Daarom mochten we bij boer Bart en Marc langsgaan om deze restanten te oogsten. Want in onze Houblonesse delicatessen gebruiken we net déze reststroom en dragen we op die manier ons steentje bij aan de circulaire economie. 

En zo wordt onze wereld weer een beetje duurzamer… 

Enkele foto's